Какво е Форекс?

 

какво е форекс

какво е форекс

Едни от първите въпроси, които си задават всички начинаещи форекс трейдъри най-вероятно са: „Какво е Форекс търговия?“ Кога е започнала? Колко голяма е тя? Кои са основните играчи? Кое кара валутните курсове да се променят?

Тук ще отговорим на всички тези въпроси въпроси!

Какво е Форекс?

Форекс е международен пазар за свободна валутна търговия. Търговците правят поръчки (или сделки), за да си купят една валута с друга валута. Например, ако търговец иска да закупи евро с щатски долари, то той най-вероятно ще използва валутния пазар за това. Буквалното значение на Forex е Foreign Exchange, което в превод на български език означава – обмяна валута. Форекс е процес на едновременна покупка и продажба на валута, извършвана от две страни – купувачи (наричани бикове) и продавачи (наричани мечки). Световните валути не разполагат с фиксиран валутен курс и са много чувствителни към промени, още откакто се търгуват по двойки, като евро/долар, паунд/йена и други.  85% от дневните сделки се скючват с четири от основните валутни двойки: евро/щатски долар; щатски долар/ японска йена; британски паунд/ щатски долар и щатския долар/швейцарски франк или EUR/USD; USD/ JPY, GBP/USD и USD/CHF.  Тези четири двойки са по-известни като „сините чипове“ на Форекс пазара. Идеята на валутната търговия е да закупите дадена валута по настояща цена и след определен период от време (по ваша преценка), да я продадете на по-висока от покупната. Ако имате късмет Форекс пазара да се придвижи във вашата полза, то вие ще реализирате печалба.

Форекс е най-големия финансов пазар на света. Всеки ден се търгува валута на стойност над 4 трилиона долара, а количеството на парите, изтъргувани за една седмица е по-голямо, от брутния вътрешен продукт на САЩ!

Основната валута, с която се търгува на форекс пазара е щатският долар.

 

Кога е започнала Форекс търговията?

По време на Втората световна война много от страните, участващи в нея се разкъсват и има голяма вероятност от нова финансова криза, тогава се появява спешна нужда от финансова стабилност. Международни преговарящи от 29 страни се срещат в Бретън Уудс и се споразумяват за нова икономическа система, където наред с други неща ще се определят и обменните курсове.

Международният валутен фонд (МВФ) е създаден по силата на споразумението от Бретън Уудс, и влиза в сила през 1949 година. Всички обменни курсове променящи се с над 1% трябва да бъдат одобрени от МВФ , който имаше за цел ограничаване на тези ставки.

До края на 1960 системата за фиксиран обменен курс започна да се разпада, поради редица международни политически и икономически фактори. Накрая, през 1971г. президентът на САЩ Никсън спира превръщането на щатския долар, директно в злато като част от редица мерки, предназначени да спрат срива в американската икономика. Това е известно още като „шок на Никсън“ и води до плаващи валутни пазари, установени през 1973г. До 1976 г. всички основни валути са с плаващи валутни курсове. С плаващи лихвени проценти,валутите могат да се търгуват свободно и цената се определя на базата на пазарните сили. Така бил роден Форекс пазарът.

 

Кой търгува на Форекс пазара?

Има много и различни играчи на форекс пазара. Някои търгуват за да реализират печалби, други търгуват така че да минимизират риска си, а други просто се нуждаят от чуждестранна валута, за да плащат за стоки и услуги. На Форекс пазара търгуват основно следните участници:

 

Кога отваря Форекс пазарът?

За разлика от фондовите борси, които имат работно време, Форекс пазара е отворен 24 часа в денонощието, пет дни в седмицата (затваря само в почивните дни – събота и неделя). Банките имат нужда да купуват и продават валута денонощно, затова валутния пазар трябва да е отворен за тях.

 

Кога е най-доброто време за търгуване ?

Най-доброто време за търговия на Форекс пазара е , когато търгуват повечето търговци, а това се случва, когато се застъпват две сесии или когато се случват важни събития, новини и други факти които водят до известна несигурност в посоката на движение на пазара. Това най-често са важни икономически промени в дадена страна, природни бедствия и други.

 

Кои фактори влияят върху валутните курсове?

Както на всеки пазар, така и форекс пазара се движи от търсенето и предлагането:

Ако купувачите са повече от продавачите – цените растът.
Ако продавачите са повече от купувачите – цените спадат.

Следните фактори могат да повлияят на валутните курсове:

Въпреки всички тези фактори, форекс пазара е по-стабилен, отколкото фондовите пазари, защото валутните курсове се променят бавно и с малки количества.

 

Какви са предимствата на Форекс пазара?

Форекс пазара има много предимства като например:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Какво е Форекс?, 7.5 out of 10 based on 4 ratings