Първи стъпки във Форекс

Форекс е световният пазар за свободна валутна търговия. Той е най-големият и най-бързо развиващ се финансов пазар на света, със среден дневен оборот над 2 трилиона долара, много повече от общия търгуваем обем на фондовите борси в САЩ (където се търгуват акции). Валутният пазар се състои от световна кабелна мрежа на купувачи и продавачи на валути, като тя няма централна борса или клирингова къща, всичко на Форекс пазара се извършва чрез интернет. Форекс пазарът е отворен 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата, което ще рече, че не съществуват никакви физически бариери за денонощно търгуване на пазара.

Една от причините за тази мистерия около Форекс търговията, е че пазарът някога е бил изключителна площадка на банки, хедж фондове, корпорации и финансови институции, където парите смениха собствениците си за търговски и спекулативни цели. Въпреки това, Форекс сега е разширен и лесно достъпен за всички търговци, благодарение на множеството платформи за онлайн търговия. Много от тези платформи са много добре оборудвани, с много диаграми, инструменти и добавки за по-лесно и ефективно търгуване в реално време.

Широката достъпност на Форекс пазара идва от усъвършенстваните технологии, благодарение на които търговците лесно могат да купуват и продават валута, само чрез няколко кликвания на мишката. Форекс пазарът се използва за обмен на валута, но има хиляди търговци (или трейдъри от Forex traders) които търгуват с една, единствена цел – печалба. Тези търговци са по-известни, като спекулативни търговци на валутния пазар.

Добре дошли в новия свят на Форекс търговията

Колебанията по валутните курсове са най-привлекателни за спекулантите на пазара. Бързо променящите се икономически условия в някои страни или региони, промяната на лихвените проценти и политически събития по цял свят. Понякога централните банки на някои страни се опитват да се намесят на Форекс пазара, това се случва ако валутата на дадената страна е твърде силна или твърде слаба, всичко това Централната банка прави за да защити националната валута. Всички тези фактори водят до висока волатилност на валутните цени, точно то тази волатилност се опитват да се възползват хиляди търговци по целия свят.

Бихме искали да подчертаем, че докато движението в определени валутни двойки може да бъде доста „летливо“, повечето основни валути обикновено се движат в диапазон на промяна, по-малко от 1% дневно. Това е много по-ниско от цената на някои активи и стоки, които лесно могат да се движат в диапазон от 5-10% дневно.

Форекс все повече се превръща в изключително привлекателна алтернатива за спекулиращите търговци. Хиляди, дори милиони от тях вече са пренасочили изцяло вниманието си към Форекс пазара, обичайните борси на акции и фючърси вече губят своята сила. Основното правило на Форекс пазара гласи: Всеки може да търгува, но не всеки може да печели! 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Първи стъпки във Форекс, 7.0 out of 10 based on 3 ratings